Dan samskih ali dvojna 11, s prvotnim imenom "dan samcev" (samskih moških), je kitajski neuradni praznik in sezona nakupovanja, ki ga praznujejo predvsem ljudje, ki niso v zvezi. Datum, 11. november (11/11), je bil izbran, ker je številka 1 podobna goli palici, kar je kitajski internetni sleng za neporočenega moškega, ki družinskemu drevesu ne dodaja "vej". Štiri 1 se tudi abstraktno nanašajo na demografsko skupino samskih ljudi.

Paradoksalno je, da je praznik postal priljubljen datum za praznovanje zvez: na ta datum se je leta 2011 v Pekingu poročilo več kot 4000 parov, kar je veliko več od dnevnega povprečja 700 porok. Praznik je postal največji dan fizične maloprodaje in spletnega nakupovanja na svetu.

Izvor
Dan samskih se je začel na univerzi v Nanjingu leta 1993. Praznovanje dneva samskih se je v devetdesetih letih razširilo na več drugih univerz v Nanjingu. 11. november (11/11), sestavljen iz štirih 1, je bil izbran, ker predstavlja štiri samske. Obstaja več idej o tem kako je nastal praznik Dan samskih. Najbolj sprejeta je, da je praznik zrasel iz kulture študentskih domov na univerzi Nanjing. Ena zgodba o izvoru je, da so leta 1993 štirje študenti študentskega doma Mingcaowuzhu na univerzi Nanjing (vsi samski moški) razpravljali o tem, kako bi se lahko znebili monotonije samskega stanu in se strinjali, da bo 11. november dan dogodkov in praznovanj v čast samskim. Te dejavnosti so se razširile po univerzi in se sčasoma prebile v širšo družbo, še posebej z uporabo družbenih medijev, dogodek pa je postal vse bolj priljubljen v sodobni kitajski kulturi in družbi.

Opis
Dan samskih je priložnost za srečanje samskih in za organizacijo zabav. Praznik so sprva praznovali le mladeniči, od tod tudi prvotno ime "dan samcev". Vendar pa ga zdaj široko praznujeta oba spola. Na ta dan so priljubljene zabave za zmenke na slepo, s katerimi poskušajo spremeniti samski status udeležencev. Nekatere univerze organizirajo posebne programe za zbiranje samskih za praznovanje. Samski bi lahko imeli tudi negativen odnos glede tega, da so samski kot študent, vendar so take pobude pomagale omejiti to negativnost. Čeprav je ta datum namenjen praznovanju samskosti, mladi Kitajci na ta datum pogosto izrazijo željo po iskanju zakonca ali partnerja, kitajski mediji pa medtem razpravljajo o drugih vprašanjih, povezanih z ljubeznijo.

Zunaj Kitajske
Dan samskih se je od takrat razširil prek interneta in ga zdaj praznujejo tudi drugje, zunaj Kitajske. Praznik se je še posebej razširil v jugovzhodni Aziji, saj so kupci na tržnicah Lazada v jugovzhodni Aziji leta 2017 naročili 6,5 milijona izdelkov. V Indoneziji na primer 11. november imenujejo "Harbolnas" (Nacionalni dan spletnega nakupovanja), velike popuste ponujajo tudi večji spletni trgovci. V Združenem kraljestvu Dan samskih, imenovan tudi nacionalni dan samskih, praznujejo 11. marca. Začela ga je skupina mednarodno priznanih strokovnjakov za zmenke, da bi samskim pomagali bodisi sprejeti svoj samski status bodisi "narediti nekaj glede tega". Nemško podjetje MediaMarkt v svojih trgovinah promovira Dan samskih. Sodeluje tudi belgijski MediaMarkt, vendar so bili odzivi negativni, saj je 11. november obletnica premirja 11. novembra 1918, s katerim se je končala prva svetovna vojna, dan pa je povezan s mračnim spominom na vojne žrtve v Belgiji. Leta 2016 je švedski trgovec z elektroniko Elgiganten promoviral kampanjo Dan samskih na Norveškem, preden jo je naslednje leto uveljavil v drugih nordijskih državah.
Dan samskih se vedno bolj uveljavlja tudi drugod po svetu in pri nas, kjer nekateri spletni trgovci ponujajo 11% popust, ki velja na 11. november.