Zavrnitev je boleča

Pomislite na tale scenarij: zagledate nekoga, s katerim si resnično želite izmenjati nekaj besed. Pravzaprav je stvar zelo preprosta, zakaj enostavno ne greste tja in rečete "zdravo"? (V tem trenutku večina od vas verjetno razmišlja, da je tega sposoben le nekdo z “ohromljeno” čustveno osebnostjo, omejeno inteligenco in pompadursko frizuro kot Johnny Bravo).

Sprijaznimo se, večine od nas ne navdihuje ideal romantične ljubezni Romea in Julije. Niti na pamet nam ne pade, da bi ogovorili neznanca, pa naj nam bo še tako všeč. To je pravzaprav škoda, saj je skrivnost v tem, da ne moremo prav ničesar izgubiti! To je podobno razmišljanju v slednjem primeru: "Ne bom pregledal številk na tej loterijski srečki, da preverim potencialen dobitek, ker je verjetnost, da sem zadel glavni dobitek skoraj nič."

Zavrnitev ali celo najmanjši občutek možnosti je tisto, kar nas ovira pri povezovanju z drugimi. Ne skrbite! Z upoštevanjem naslednjih nasvetov se zavrnitvi lahko popolnoma izognete.

1. Pogosto gre za zunanje dejavnike, torej ni vse le v vas!

Eden mojih prvih spominov na zavrnitev je bil v nočnem klubu. Potem ko sem prijateljem povedala, da bom za ples zaprosila nekega čednega mladeniča, ki je stal ob plesišču, sem se namenoma sprehodila do njega. Preveril me je od glave do pet in rekel »ne«. Čeprav to zagotovo ni bilo dobro za »bildanje« ega, sem opazila, da se mu je kmalu pridružila ženska, ki je bila videti kot njegovo dekle. »Aha,« takoj mi je postalo jasno. Mogoče vam ne bo vsak človek dal obširnega in podrobnega odgovora, zakaj se z vami ne želi pogovarjati, plesati ali it ven, itd. Toda to ne pomeni, da ima njihova zavrnitev kaj skupnega z vami. Vseeno pa po navadi domnevamo, da vzrok zavrnitve tiči v nas!

2. Igra številk

Moj stric je nenasiten spogledljivec. Spogleduje se s pticami, čebelami, žabami in drevesi ter čudovitimi ženskami. Nekoč mi je rekel, da je flirtanje kot igra s številkami: »Več zadetkov imaš, več odstotkov točk dobiš.« Rekel je tudi: »Če za mizo sedijo štiri dekleta, in eno prosiš za ples pa te zavrne, vprašaj naslednjo. Ena od njih bo vedno rekla da.« Torej, ne le, da je moj stric razumel zakone odstotkov, imel je tudi zelo debelo kožo.

3. Ne dovolite, da neznanci določajo vašo lastno vrednost

Da, moj stric je bil blagoslovljen s sposobnostjo, da ga nikakor ni motilo, kaj si drugi mislijo o njem. To pomeni tudi, da drugim ni dovolil, da narekujejo njegovo lastno vrednost. Noro je, da tujcem, ljudem, ki nemara brcajo psičke ali morilcem s sekiro, dajemo moč, da določajo našo lastno vrednost. Najboljši scenarij je, da veste kdo ste, in če se drugi želijo pridružiti zabavi, jih podprite v »keg stand« pitju. Če tega ne želijo, pa poiščite druge!

4. Bodite logični - ne morejo biti vsi naše sorodne duše

Če bomo sposobni ostati objektivni v celotnem procesu, bomo videli, da zavrnitev ni interakcija, ki uničuje dušo, temveč učinkovit postopek selekcije. Ne moremo se ujeti z vsemi, hvala bogu, nimamo časa za vse! Zavrnitev je odličen način, da ugotovimo, s kom imamo kaj skupnega in s kom ne. Ne gre za to, da nekdo potepta tvoj ego, ampak ti da vedeti, da vidva pač nikoli ne bosta Romeo in Julija. V tem ni nič napačnega saj sta bila ta dva tako ali tako nekoliko nespametna; nikoli ne bi delovalo.