ona on - flirt

Ste se že kdaj zaljubili v nekoga, ki ne ustreza vašim pričakovanjem in vas je vse skupaj presenetilo? V nekoga, ki ni imel lastnosti, za katere ste mislili, da si jih želite pri idealnem partnerju? Rezultati raziskav kažejo, da ne moremo napovedati, kdo bo komu všeč, čeprav so posamezniki, ki so sodelovali v več kot 100 testih, podrobno opisali sebe in svoje prednostne izbire pri iskanja zmenka.

V raziskavi so uporabili strojno učenje, da bi skušali napovedati, kdo bo komu všeč pri tako imenovanem »speed-datingu«, vendar pa raziskovalci niso mogli napovedati kaj sproži »iskrico« oziroma edinstveno privlačnost, ki se včasih pojavi med dvema posameznikoma.Vendar pa sami sebe poznamo nekoliko bolje kot raziskovalci, in prepričan sem, da bi se večina mojih prijateljev strinjala, da lahko napovedovanje potencialnega partnerja opravi bolje kot raziskovalci. Zato je morda presenetljivo, da tudi sami nismo veliko boljši, kar se tiče napovedovanja, kdo nam bo všeč in zakaj. Obstajajo dobri razlogi, zakaj pri napovedovanju tega, v koga se bomo zaljubili, nismo preveč dobri.

Nezavedne preference

Ko poskušamo napovedati, s kom bi želeli imeti zmenek ali kdo bi za nas lahko bil idealni partner, se zanašamo na zavestno razmišljanje. Vendar pa so mnoge od naših preferenc za idealnega partnerja nezavedne. Na primer, ko zavestno navedemo svoje želje glede idealnega dolgoročnega partnerja, večina izmed nas prednost daje lastnostim, kot so prijaznost, medsebojna naklonjenost in inteligenca, za katere menimo, da so pomembnejši od fizične privlačnosti. In čeprav tako geji kot heteroseksualni moški pogosteje navajajo, da je fizična privlačnost za njih pomembnejša, kot to zatrjujejo lezbijke in heteroseksualne ženske, eksperimentalne študije in študije »speed-datinga« dosledno kažejo, da je fizična privlačnost enako pomembna tako za moške kot za ženske in da ima fizična privlačnost močnejši vpliv na naše odločitve o zmenkih kot dejavniki, kot so osebnost ali nivo izobrazbe. Ta preferenca do fizično privlačnega, idealnega partnerja je lahko nezavestna. Raziskave so pokazale, da so si pri ocenjevanju nezavednih preferenc v sklopu naloge, pri kateri so merili reakcijski čas, tako moški kot ženske enako želeli privlačnega partnerja kot idealnega partnerja.

Poleg tega se lahko naše nezavedne preference sčasoma spremenijo, zlasti to velja za ženske. Heteroseksualne ženske dajejo prednost moškim, ki so bolj možati in ki imajo bolj simetrične atribute, predvsem kadar so v najbolj plodnem delu menstrualnega cikla. Ko so ravni estrogena žensk visoke, jih bolj zanimajo drugi moški kot njihovi primarni partnerji, ko pa so visoke njihove ravni progesterona, jih bolj zanimajo njihovi primarni partnerji.

Skrb za druge

Prav tako je presenetljiva ugotovitev, da smo pripravljeni dati priložnost partnerjem, ki so nedvomno manj kot idealni. Raziskovalci so zaprosili heteroseksualne moške in ženske, da navedejo lastnosti, ki bi jih pri pri obravnavi potencialnega partnerja povsem "odbile". Posamezniki so bili nagnjeni k navajanju lastnosti, kot so nasprotovanje verskim ali političnim stališčem, kajenje in spolna nezvestoba. Vendar, ko je bilo udeležencem povedano, da z njimi želi na zmenek določen posameznik, ki je prav tako sodeloval v študiji in ima tri izmed zgoraj naštetih lastnosti, je 74% teh udeležencev pristalo na izmenjavo kontaktnih podatkov z »nesprejemljivim« potencialnim partnerjem. Raziskovalci so ta rezultat primerjali z rezultatom hipotetične možnosti, v kateri bi udeleženci v 46 odstotkih pristali na zmenek z nezaželenim partnerjemv, kar je še vedno presenetljivo visok odstotek. Raziskovalci verjamejo, da nismo pripravljeni zavrniti drugih, za katere menimo, da so neprimerni partnerji zaradi zaskrbljenosti, da bi te osebe prizadeli.

Iskrice

Čeprav imamo vsi svoje predstave o lastnostih, ki bi jih moral imeti naš idealen partner, se zdi, da so za naše prihodne zmenke zares pomembne naše osebni stiki. Ko pri interakciji s potencialnim partnerjem začutimo iskrice, naše preference in negativni faktorji niso več tako pomembni. Raziskovalci so ustvarili lažne profile, ki so ustrezali najbolj zaželenim ali najmanj želenim lastnostim vsakega udeleženca. Nato se je ta osebno srečal z udeležencem in podal standardizirane pripombe. Ugotovili so, da po osebnem srečanju osebnostne preference niso imele nikakršnega vpliva na njihovo naklonjenost do druge osebe. Ta raziskava kaže, da tudi lastnosti, za katere menimo, da so pri partnerju bistvene (ali je bistveno, da se jih izognemo), morda niso pomembne, ko s to osebo začutimo iskrico v osebnem stiku. Raziskava prav tako pomaga razložiti, zakaj opisi lastnosti na spletnih straneh za zmenke niso zelo koristni pri ugotavljanju, ali nam bo potencialni partner dejansko všeč.

Ko se zaljubite v nekoga nepričakovanega

Glede na to, da smo nagnjeni k temu, da gremo na zmenek z nekom, ki se ne ujema z našimi lastnimi preferencami, bi si lahko pričakovali, da naši odnosi v prihodnosti ne bodo delovali. Vendar pa so naše preference prilagodljive, in jih pogosto sčasoma spremenimo. Nagibamo se k zmanjšanju pomena naših prej želenih lastnosti, če jih naš trenutni partner ne poseduje in večji pomen dajemo pozitivnim lastnostim, ki jih naš trenutni partner ima. Prav tako ponavadi idealiziramo naše sedanje ljubezenske partnerje, zato verjamemo, da imajo ti pozitivne osebnostne značilnosti, za katere niti oni sami ne verjamejo, da jih imajo. Ne glede na lastnosti, ki jih imajo ali nimajo naši partnerji, bolj kot se spoznavamo, imamo radi in spoštujemo drug drugega, bolj se naša privlačnost naravno povečuje in poglablja. Torej, ne bojte se in se zaljubite v nekoga nepričakovanega. Morda boste presenečeni, kako dobro napreduje vaš odnos.

VIR: Psihologija danes (dr. Madeleine A Fugère)