Kako ravnati na zmenku

Iščete nasvet ali dva o tem, kako se spoprijeti z iskanjem zmenkov? Potem ste verjetno dobili kup rezultatov, ko v Google vpišete "nasveti za zmenke". Na vašem zaslonu se naenkrat pojavi več kot 300 milijonov rezultatov. Zdi se, da so prav vsi strokovnjaki za odnose in človeško vedenje, pa je res tako? Tukaj delimo z vami nasvete, ki so jih pripravili dejanski strokovnjaki na tem področju.

 

1. NE prepričujte se, da vam je všeč samo en »tip« nasprotnega spola.

RAZŠIRITE svojo definicijo primernega partnerja. Odprite vrata možnosti, da se lahko zaljubite v nekoga, ki ne izpolnjuje popolnoma meril, za katere verjamete, da opisujejo vaš ideal ali poseben »tip«.

2. NE bodite preveč kritični ali obsojajoči.

VEDNO k drugim pristopite z radovednostjo, prijaznostjo in sočutjem. Prehitra ocena je lahko enosmerna vozovnica, zaradi katere spregledate potencialnega idealnega partnerja.

3. NE bodite preveč vsiljivi! Izogibajte se vedenja, ki bi lahko o vas pustilo vtis, da ste obupani, nestabilni ali da nujno potrebujete partnerja.

SPOŠTUJTE naravno napredovanje intimnosti. To, da potencialnemu partnerju poveste, kako zelo vam je všeč, doda veliko nepotrebnega pritiska! Namesto tega svoje misli, občutke in osebne zgodbe razkrivajte postopoma, od lahkotnih in priložnostnih tem napredujte v globlje, bolj intimne vode in razkritja.

4. NE pozabite na tradicionalna pravila osvajanja.

BODITE kavalir / uglajena gospa ali gospodična. Nekatera pravila so prestala test časa. Da, živimo v sodobnem svetu, v katerem lahko ženske same plačajo in si odprejo vrata. Kljub temu je lepo, ko moški po koncu večerje poravna račun. Ženske se naj ne bi obnašale zgolj kot eden izmed fantov.

5. Naj na vas NE vplivajo pričakovanja družine in prijateljev, kot so: »Ali je iste vere? Je iste rase in ali ima želeni finančni položaj/izobrazbo?«

NAJDITE ravnotežje med upoštevanjem mnenja drugih, in lastno intuicijo, občutki in željami. Ko boste poznali svoje želje in potrebe, je bolj verjetno, da boste sposobni zgraditi trajni odnos. Ne ozirajte se na dolg seznam, ki so ga napisali vsi drugi, ne vi!

6. NE izgubite se v pogovorih o svoji preteklosti, vključno z napakami, srčnimi bolečinami, s kom ste bili pred desetimi leti ali celo v vašem zadnjem razmerju. Ko spoznate nekoga novega, ta oseba želi vedeti, kdo ste danes, ne kdo in kako ste bili v preteklem razmerju ali življenju.

GOVORITE o tem, kdo ste danes v sedanjosti, o vrednotah in ciljih, ki jih imate v prihodnosti.

7. NE govorite le vi in ne usmerjajte pozornosti zgolj nase, saj nikogar ne zanima skupna prihodnost z narcisom.

Naj bo pogovor VZAJEMEN, bodite radovedni in pokažite svoje zanimanje za spoznavanje druge osebe.

8. NE spreminjajte tega kdo in kaj ste, da bi ustrezali temu, kar mislite, da si želi potencialni partner ali partnerica. Ko se želimo prikazati v boljši luči, predstavljamo vrednote, ki niso del naše osebnosti, ter tako privlačimo ljudi, ki jih drugače ne bi želeli privabiti, zato je razmerje obsojeno na propad, še preden se resno začne.

PREDSTAVITE se taki kot ste v resnici. To je veliko lažje, kot nepotrebno zapravljanje energije za pretvarjanje.

9. NE pritožujte se zaradi pomanjkanja sreče v ljubezni ali za to krivite svoj položaj ali nasprotni spol!

ZAVEDAJTE SE, da zmenki niso enostavni za večino izmed nas, ne glede na to, kje živite. Za to lahko krivite svoj položaj, lokacijo, razmerje med spoloma ali celo vreme. Kakorkoli že, bolj verjetno je, da vam bo pozitiven način razmišljanja odprl marsikatera vrata. Ročno prtljago, polno negativnosti, pustite pred vrati.

10. NE prenehajte se ukvarjati s svojimi konjički in ne prenehajte nabirati življenjskih izkušenj samo zato, ker ste našli partnerja. Bodite previdni pri opustitvi ali omejitvi časa, ki ga porabite za sebe, ne glede na to, ali gre za vadbo, plažo, branje, kuhanje, preživljanje časa s prijatelji itd. Zaradi dejstva, da ste našli nekoga ki vam je všeč, lahko pozabite živeti lastno življenje, preden to osebo dejansko spoznate.

VZPOSTAVITE RAVNOTEŽJE med časom, ki ga porabite za sebe ter časom, ki ga preživite skupaj s partnerjem. Vsako situacijo ovrednotite posebej in se na podlagi te odločite, kdaj so prednostne vaše individualne potrebe in kdaj morate nekaj več časa nameniti skupnim aktivnostim.

 

VIR: Psihologija danes (Jamie Long Psy.D.)